Zapraszamy na warsztaty herbaciane, prowadzone przez długoletnią współpracowniczkę Instytutu Konfucjusza, Natalię Brede, znaną także jako 白小颱 (Bai Xiaotai).
W dniach 13 i 14 czerwca 2019, w godzinach 17:00-18.30, w siedzibie IK odbędą się dwuczęściowe warsztaty herbaciane, mające postać opowieści z demonstracją i degustacją różnych gatunków podstawowych typów chińskich herbat: od niefermentowanych zielonych przez półfermentowane wulongi aż do herbat czarnych i typu pu-er.
W pierwszym dniu omówione będą tradycyjne sposoby parzenia herbaty, a uczestnicy dowiedzą się, z którego gatunku trzydziesty piąty napar jest najsmaczniejszy. W drugim dniu dowiedzą się zaś, jak napić się dobrej herbaty bez konieczności kupowania specjalnych czajniczków z niepolewanej ceramiki i specjalnych zestawów do parzenia, a wykorzystując do tego swój własny ulubiony kubek.
Zajęcia poprowadzi Natalia Brede, absolwentka Instytutu Bliskiego i Dalekiego Wschodu UJ, mieszkająca na stałe w ojczyźnie herbaty - południowo zachodniej prowincji Chin, Yunnan. Natalia, której drugim domem jest targ herbaty w Kunmingu, ukończyła kurs parzenia herbaty na Uniwersytecie Yunnańskim, a potem pracowała w chińskiej herbaciarni. W wolnych chwilach nadal prowadzi warsztaty herbaciane na różnych uczelniach w Kunmingu. W Polsce prowadziła zajęcia w ramach Akademii Herbaty, a także regularnie współpracuje z Instytutem Konfucjusza. Jest autorką bloga baixiaotai.blogspot.com, na którym dzieli się swoją wiedzą o Chinach (w tym - o herbacie, rzecz jasna!).
Zgłoszenia przyjmujemy mailowo, pod adresem instytut.konfucjusza@uj.edu.pl
Liczba miejsc ograniczona do 25 osób. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Uczestników w drugim dniu (14 czerwca) prosimy o zabranie ulubionego kubka na herbatę.